Prvu ovogodišnju retrogradnost Merkur počinje 14. januara na 10° Vodolije i završava se 3. februara na 24° Jarca.

Imamo priliku da preispitamo neke okolnosti u našim životima. To mogu biti naša prijateljstva, naši planovi, snovi koje želimo da ostvarimo. Od 14. januara do 4. februara nije dobro vreme za potpisivanje ugovora ili kupovinu elektronskih uređaja, jer bi mogli češće da se kvare.

Kako da se ponašamo, šta nam je činiti? Ne reagujte! A ako su neki od odgovora koje tražite nepotpuni ili nejasni, nemojte to forsirati. Nije vreme.

Retrogradni Merkur Januara 2022. je još rizičnije vreme za komunikacije, putovanja i poslovne odnose jer Merkur prolazi konjunkciju sa Saturnom i kvadrat sa Uranom.
Merkur u retrogradnom kretanju može da donese rasejane misli, pa budite posebno oprezni sa svojim rečima i pokušajte da ne reagujete prebrzo u bilo kakvim svađama ili provokacijama.
Retrogradnost počinje pod izazovnim uticajem Urana u Biku, pa je za očekivati da će se nešto iznenada promeniti. Nepredviđene okolnosti, buntovni otpor, neočekivana promena stava, nepromišljena izjava, glava puna misli koje se vuku u različitim pravcima, deo su scenarija koji ovaj aspekt donosi.
Merkur u konjunkciji sa Saturnom sam po sebi donosi depresivne misli, u konjunkciji sa retrogradnim Merkurom i kvadratu sa Uranom, veća je verovatnoća da će imati ograničavajući i uticaj na vaše razmišljanje i komunikaciju. Čuvajte se ishitrenih i nepromišljenih reakcija!
Aspekt donosi uzbuđenje, neočekivane promene i nepredvidivost. Možete dobiti uznemirujuće vesti ili biti primorani da naglo i neočekivano, iznenada promenite planove. Ovi aspekti mogu dovesti do stresa i anksioznosti.
Primećujemo da neke stvari idu sporije, nailazimo na kašnjenja ili zastoje. Umesto da se nerviramo, hajde da iskoristimo takve okolnosti najbolje što možemo. Ako ništa drugo, odvojite vreme za sebe. Budite u tišini i ne razmišljajte mnogo…
Godina na Zemlji traje 365, odnosno 366 dana. Godina na Merkuru traje 88 dana. Toliko je jednoj i drugoj planeti vremena potrebno da obiđu Sunce.
To znači da jedna „zemaljska” godina traje četiri „merkurovske”.
Dakle, tokom jednog prolaska Zemlje oko Sunca, Merkur to uradi četiri puta.