retrogradni mars

Retrogradni Mars

30. oktobra 2022. Mars kreće u retrogradni hod u znaku Blizanci. Ovo je jedan od najvažnijih tranzita u godini.

Mars ne ide retrogradno često… ali kada se to desi, možete se kladiti da dolazi sa važnim promenama i porukama.

Mars u proseku provede 6 nedelja u znaku. Ali ne ovaj put. Zbog svog retrogradnog kretanja, Mars će u Blizancima provesti rekordnih 7 meseci. To je otprilike 5 puta duže nego obično!

To znači da će oblast vaše astrološke kuće gde se nalazi znak Blizanci doći u fokus.

Ako su Blizanci vaša 2. kuća, vaše finansije će doći u fokus, ili su Blizanci vaša 4. kuća, vaš porodični život će biti fokusiran. Blizanci vaša 7. kuća, vaši odnosi i tako dalje.

Retrogradni Mars u Blizancima 2022-2023

Da bismo razumeli retrogradnost Marsa u tranzitu Blizanaca, hajde da pogledamo vremensku liniju tranzita – kada Mars ide retrogradno, kada ide direktno, kada izlazi iz senke i koje aspekte čini sa drugim planetama:

20. avgust 2022: Mars ulazi u Blizance
3. septembar 2022: Mars ulazi u senku na 8° Blizanaca
31. oktobar 2022: Mars ide retrogradno na 25° Blizanaca
19. novembar 2022: Mars kvadrat Neptun na 22° Riba
8. decembar 2022: Mars opozicija Sunce na 16° Strelca
13. januar 2023: Mars ide direktno na 8° Blizanaca
16. mart 2023: Mars (na 25° Blizanaca) van senke
25. mart 2023: Mars napušta Blizance
Obratite pažnju na ove datume i zabeležite sva osećanja, misli, događaje ili otkrića koja možda imate.

Stvari možda neće imati smisla u početku… ali do druge polovine Marsovog retrogradnog ciklusa (8. decembra) trebalo bi da imate prilično dobru ideju o tome šta je ovaj tranzit.

Retrogradni Mars u Blizancima – Veštice na metli

Da bismo razumeli kako će retrogradni Mars u Blizancima uticati na nas, hajde da brzo ponovimo šta Mars i Blizanci predstavljaju.

Blizanci su 3. znak zodijaka. Ovan pali iskru svesti, a Bik stvara plodno tlo da seme izraste u biljku. U Blizancima je vreme za oprašivanje – za deljenje informacija od biljke do biljke. Blizanci nisu samo oprašivači, već i glasnik, a njegova uloga je da poveže jednu stvar sa drugom.

Zato se Blizanci prvenstveno povezuju sa kretanjem (Blizanci su bukvalno „promenljivi“, „vazduh“). Bez kretanja, stvari postaju zastarele i na kraju umiru. Ako ne otvorite prozore, kuća dobija taj ustajali miris. Da bi stvari ostale žive, potrebni su nam Blizanci.

Mars je sinonim za „akciju“. Mars je brzi voz. Ili veštica na metli.

Kada Mars krene retrogradno, preduzimamo akcije kao i obično – vraćamo se unazad, razmišljamo, ponovo posećujemo, pravimo strategiju. Vidimo šta radi, a šta ne. Retrogradni Mars ima gotovo magičan kvalitet. Daje nam priliku da poništimo ono što smo uradili, da se vratimo u prošlost i promenimo stvari.

Možemo li zaista promeniti našu stvarnost? Postoji još jedan razlog zašto ovaj retrogradni Mars ima gotovo magičan kvalitet. Taj razlog je Neptun.

Retrogradni Mars u kvadratu Blizanaca Neptun u Ribama

Retrogradni Mars u Blizancima je obeležen kvadratom Mars-Neptun. Kada Mars krene retrogradno, Mars bukvalno kvadrira Neptun… i kvadrat će biti na snazi još najmanje nekoliko nedelja.

Ključna reč za bilo koji teški aspekt Neptuna je „konfuzija“.

Ako meki aspekti Neptuna (trigoni, sekstili) donose celovitost i duboko duhovno značenje, kada imamo tvrde aspekte kao što je kvadrat, i dalje smo motivisani da pronađemo tu neptunovsku celovitost, to superiorno stanje u kome život ima duboko značenje.

ALI u početku ćemo se mučiti. Ne znamo odakle da počnemo. Smatramo da ima previše prepreka. Osećamo se obeshrabreno.

Mars u kvadratu sa Neptunom će nas prvo naterati da posumnjamo u naš pravac i svrhu života.

Stvari u koje smo verovali, stvari koje su nas ispunjavale, više neće imati smisla, više nas neće inspirisati. Možda više ne nalazimo smisao u našim postupcima, u našim aktivnostima, u našem svakodnevnom životu.

Kada su 2 planete u kvadratu, one su u različitim elementima. Mars u Blizancima je vazduh, a Neptun u Ribama voda. Kada se Mars u Blizancima nađe u kvadratu sa Neptunom u Ribama, Mars će pokušati da se bori sa vodom. Jedno je sigurno: Mars u kvadratu sa Neptunom će napraviti neke talase.

Neptunov okean je okean nesvesnog. Okean pomera stvari oko sebe, noseći blago i krhotine sa jedne obale na drugu, iz jednog ugla sveta u drugi.

Kada imamo tranzit Neptuna, predajemo se i čekamo našu „karmičku isplatu“. U našim šetnjama obalom možemo naći prelepu školjku ili mrtvu ribu upletenu u ribarsku mrežu.

Mars je planeta slobodne volje. Kada se Mars nađe u kvadratu sa Neptunom, Mars ne želi da ga „prepusti univerzumu“. Mars želi da ima reč u procesu.

Možemo nastaviti da radimo iste stvari – i da dobijemo iste rezultate – ILI možemo da uradimo nešto povodom toga.

Ako smo zaista iskreni, sve što se dešava u našem životu rezultat je naših prethodnih postupaka.

Retrogradni Mars u Blizancima – Vetrovi promene

Spremni ili ne, vetar promena dolazi.

Stvari ĆE se promeniti, pa barem želimo da budemo aktivni učesnici. Ne da sprečimo neizbežno, ne da „kontrolišemo“ situaciju, već da budemo svesni onoga što se dešava.

Više ne moramo da radimo stvari na isti način. Ne moramo više da ponavljamo iste greške. Možemo poništiti stvari. Možda da promenimo stvari. Ili svesno, zajedno sa Univerzumom stvaramo život smisla i svrhe.

Ali prvo moramo biti spremni da napustimo lažna ili zastarela uverenja i načine na koje se stvari rade.

Život je stalna promena. Nismo više ona osoba kakva smo bili pre godinu, 10, 30 godina. Nemamo više iste ciljeve. Kako se život menja, menjaju se i naši prioriteti. Ako se osećate zbunjeno ili „izgubljeno na moru“, to je znak da je vreme za promenu.

Nemojte se boriti protiv konfuzije. Ostani sa tim. Retrogradni Mars traži svoje vreme. Ostanite tamo koliko god je potrebno.

U nekom trenutku, kada to najmanje budete očekivali, magla će se podići da vidite očaravajuće nove mogućnosti koje su pred vama.

Obratite pažnju na svoje snove i na stvari, događaje i ljude koji dolaze niotkuda, sa porukom za vas.