Mesec u astrologiji

Mesec u astrologiji

Mesec je u astrologiji vladar Raka. Predstavlja naše najdublje lične potrebe, naše osnovne navike, reakcije i naše nesvesno.
Gde Sunce deluje, Mesec reaguje. Kako instinktivno reagujemo na probleme? Šta smatramo da nam je potrebno za osećaj sigurnosti? Potražite odgovore prema poziciji Meseca u vašoj natalnoj karti.
Mesec je povezan sa majkom i sa ženskom energijom uopšte. Mesec je i naše unutrašnje dete i naša unutrašnja majka. Reaguje, prijemčivo i refleksivno. Mesec su naše spontane i instinktivne reakcije.
Baš kao što Mesec kruži oko Sunca, na simbolički zaštitnički način, i reflektuje sunčevu svetlost, Mesec u našoj karti pokazuje kako se štitimo, kao i kako da se osećamo udobno i bezbedno.

Takođe možemo misliti o Mesecu kao o onome što nas animira.

 On vlada ritmičkim tokom aktivnosti i energije. Mesec je posrednik između unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Dok je Sunce racionalno, Mesec je iracionalan.
Uobičajenim ponašanjem i predrasudama vlada Mesec. Predrasude se možda mogu odglumiti, jer ih naše Sunce može cenzurisati, ali Mesec upravlja našim spontanim reakcijama i osećanjima.
Za neke od nas, naš Mesec pokreće naše ličnosti više nego Sunce. Ovo je posebno tačno ako je Mesec u vodenom znaku (Rak, Škorpija ili Ribe), ili ako je u konjunkciji sa uglom na karti (blizu Ascendenta, Descendenta, 4. kuće ili 10. kuće). Za pravu sreću u životu, pametno je ne pridavati svom Mesecu previše ni premalo značaja u svom životu.
Kada znate šta mislite, ali ne možete to da kažete, vaš Mesec to zna i vaše Sunce koje to ne može reći. 

Misli koje često leže previše duboko za suze su misli vašeg Meseca u astrologiji.

Ekstaza bez reči, tajni san, ezoterična slika o sebi koju ne možete da prenesete svetu, ili koju svet ne shvata ili ne ceni – to su proizvodi Meseca u vašem horoskopu.
Kada ste pogrešno shvaćeni, vaša Mesečeva priroda, izražena nesavršeno kroz znak Sunca, osećate da je izdana. Kada znate šta treba da uradite, ali ne možete da pronađete pravi način da to uradite, vaš Mesec to zna, a vaše Sunce odbija da reaguje.
Takođe, kada ne znate zašto ste nešto rekli, to je vaš Mesec, on se izražavao uprkos vašem Suncu (ako ste u sebi zadovoljni rečenim), ili Sunce koje se izražavalo protiv Mesečeve volje (ako ste nezadovoljni su onim što je izrečeno).
Stvari koje znate bez razmišljanja – intuicije, predosećaji, instinkti – su proizvodi Meseca. Načini izražavanja za koje osećate da su zaista vaše najdublje ja pripadaju Mesecu: umetnost, pisma, kreativni rad bilo koje vrste; ponekad ljubav; ponekad posao. Šta god da osećate da ste najdublje vi, bez obzira da li ste u mogućnosti da uradite bilo šta povodom toga u spoljašnjem svetu, proizvod je vašeg Meseca i znaka koji vaš Mesec zauzima pri rođenju.
U odnosu na drugo svetlo (Sunce), Mesec unosi prošlost u naše živote kroz osećanja, dok Sunce odražava ovde i sada.
Kada „živimo“ svoj Mesec, mi smo maštoviti, kreativni, intuitivni, sentimentalni, prilagodljivi, introspektivni i zaštitnički nastrojeni. Sa negativne strane, možemo biti neraspoloženi, nemirni i iracionalni.
U natalnoj karti, položaj Meseca prema znaku pokazuje kako osećamo i reagujemo na našu okolinu, kao i naše instinktivne navike.
Po kući, položaj Meseca pokazuje u kojim oblastima života se osećamo „kao kod kuće.”

Sunce u astrologiji

Astropsihologija