neptun

Neptun

Šta predstavlja Neptun u natalnoj karti?

Pozicija u kućama u natalnoj karti (tj. u kojoj kući je Neptun pri rođenju) otkriva oblast života koju ignorišemo ili u kojoj se ne součavamo sa realnim.
Ovoj kući se najčešće pripisuje spiritualnost. Često jurimo snove ili iluzije u tim oblastima.
Kada pokušavamo da tumačimo ponašanje Neptuna u pojedinačnim kućama, od pomoći je da to uporedimo sa sledećim primerom: ako je dvoje ljudi odlučilo da podele račun, a on iznosi 500 dinara, na koji način će to učiniti?
Osoba pod uticajem Neptuna će zahtevati da ona plati 300, a druga osoba samo 200 i takođe biti čvrsta pri odluci da joj ova druga ne vrati dug. Ovo je jednostavan primer, ali ilustrativan za neptunovski karakter.

Gde god da imate Neptun u karti, za druge ćete činiti mnogo više nego za sebe. 

Ovo, naravno, nije uvek vezano za materijalne stvari. Drugima gledate kroz prste, često o svom trošku. Verujete ljudima i idealista ste.
Dakle, ako je Neptun u šestoj kući, ova osoba može lako izbegavati suočavanje sa svakodnevnim poslovima.
Možda je usvojila filozofiju da je život više nego samo praćenje rutine, pravljenje lista i organizovanje računa za plaćanje. Još jedna od manifestacija ove pozicije je težnja da dopuštate da drugi preuzimaju Vaše zasluge, ili da popuštate saradnicima.
Ako je Neptun u osmoj kući, novac i poslovi koji imaju veze sa nekim, bukvalno uključuju direktno te ljude. Ako neko agresivnije želi nešto, ova osoba će mu jednostavno prepustiti.
Slično je kada je Neptun u sedmoj kući, ta osoba može više da daje nego da prima u partnerstvu (ili braku).
Kada biraju partnera, gledaju sve kroz ružičaste naočare, pokušavajući da pronađu srodnu dušu. Moraju se malo udaljiti i svesno sagledati partnera i vezu takvom kakva je, a ne kakvom je oni žele.

U nekim slučajevima dešava se i potpuno suprotno, pa tamo gde je Neptun, oni više uzimaju nego što pružaju.

Ovo je slučaj ako je ta osoba razmažena. Na primer, ako je osoba izbegavala preuzimanje obaveza vezanih za oblast kojom vlada kuća u kojoj je Neptun, drugi su završavali njene/njegove poslove, pa se taj obrazac ponavlja i ta individua očekuje da joj sve lako ide u tom reonu.
U slučaju kada je Neptun u šestoj kući, neki mogu biti iskorišćavani na poslu, imati previše obaveza i neko drugi će preuzimati njihove zasluge, dok će drugi imati naviku da jednostavno izbegavaju sve svoje obaveze i manipulisati ljudima kako bi im odradili posao.
U svakom slučaju, javlja se odustajanje od moći. Ove osobe ili od sebe prave žrtve i mučenike, ili će nasuprot tome – iskorišćavati druge.
Tamo gde je Neptun u natalnoj karti, tu su naši snovi, nade i želje.
Tu smo posebno idealistični; tu možemo pružati više nego što primamo, ili potpuno suprotno izbegavati obaveze i terati nekog drugog da ih odradi, tu nas stvarnost ne zadovoljava, osećamo nejasno nezadovoljstvo ili spiritualnu čežnju, tu imamo prevelika očekivanja.
Neptunova pozicija otkriva i karmu koju iskusimo.
Naravno, najbitniji su aspekti koje Neptun pravi sa ostalim planetama.

Neptun u prvoj kući

Možete se umetnički izražavati i činiti kao nežni, osećajni i sanjarski, pogotovo ako je Neptun blizu Ascendenta (unutar 5 stepeni).
Izuzetno ste osetljivi na svoje okruženje.
Drugi imaju tendenciju da vide sve što žele da vide u Vama, a Vas to može jako buniti, stvarajući Vam osećaj konfuzije.
To Vas može motivisati da krenete istraživati sebe.
Vaš izgled i maniri obično podsećaju na kameleona.
Vi ste miroljubiva osoba.
Iako ne delujete snažno, možete biti suptilno primamljivi i intrigantni.
Drugi mogu da Vam se poveravaju, jer osećaju da ih razumete.
Možete biti neraspoloženi i vaša prva reakcija na probleme bi mogla biti bekstvo ili sažaljevanje sebe ili bespomoćnost.
Možda ne osećate jak osećaj identiteta i borite se sa sopstvenom impresivnošću.
Poput sunđera upijate raspoloženja drugih.
Vaša mašta je veoma moćna.

Neptun u drugoj kući

Možda radije ne biste pridavali preveliku vrednost novcu, ali ako se s tim pretera, u životu može biti prilično problema u vezi s novcem i vlasništvom.
Možda zarađujete umetničkim bavljenjima, ali morate izbeći potencijalne zamke stavljanja previše vere u ideje koje nemaju realnog osnova u stvarnosti.
Finansijske savete je važno zatražiti.
Možda ste razvili nematerijalističku ličnu filozofiju.
Ovo bi moglo biti dobro za vas, ali takođe može dovesti do nepraktičnih stavova i novčanih problema.
Kada je reč o zarađivanju novca, skloni ste da delujete na osnovu predosećanja i intuicije.
Mogli biste verovati da ćete jednog dana posedovati veliku količinu novca ili puno sanjariti o tome kako ćete biti bogati.

Trik je u verovanju u sopstvenu vrednost.

Ako često imate problema sa novcem, možda biste želeli da ispitate da li zaista niste vezani za materijalne stvari ili to potiče iz potcenjivanja vaše lične vrednosti.
Kada je Neptun dobro aspektovan u drugoj kući, može se reći da ste bogati duhom, bez obzira šta zapravo imate, a ova vera vam može doneti tačno ono što vam treba.
Ako je Neptun loše postavljen, možda ćete prikrivati praktične detalje, a novac vam lako može promaknuti kroz prste.
Možda ste posebno velikodušni, ali izbegavajte situacije kada finansijski gledano dođete do kratkog kraja štapa ako taj osećaj dovodi do osećanja nezadovoljstva.

Neptun u trećoj kući

Suve činjenice vam je teško prihvatiti, pa se tradicionalni akademici možda neće žaliti.
Međutim, talentovani ste za vizuelizaciju i učenje u punom stilu.
Pronicljivi ste i sanjarski, iako često imate glavu u oblacima i možda propustite važne detalje.
Pridržavanje rasporeda može biti teško, a takođe i težnja za poslovima, komunikacijama i drugim neophodnim dnevnim aktivnostima.
Možda se „prilagodite“ kada čujete određena uputstva i shodno tome propustite korisne detalje.
Kao rezultat toga, često možete zakasniti na sastanke ili ih uopšte propustiti.
U komunikaciji možete brzo olakšati drugima, kao da ih intuitivno razumete.
Izražavate se kreativno, maštovito i sa velikim šarmom.
Međutim, možda ćete podstaknuti, a da to i ne znate, nesporazume, jer ste retko sigurni u ono što govorite.
Učenje, posebno kada je novo, može biti izazov samo zato što vam može nedostajati disciplina ili stil učenja nije dovoljno kreativan da održi vaše interesovanje.
Jako vas je lako zbuniti.
Sa Neptunom u trećoj kući osoba je često rasejana, zaboravna, zbunjena, i više vremena provodi maštajući, nego u realnom sadašnjem trenutku.

Neptun u četvrtoj kući

Vaše detinjstvo je verovatno bilo složeno, zbog posebno osetljive, odsutne, zaokupljene ili zbunjujuće roditeljske figure.
Rani porodični život je možda na neki način bio haotičan i kao rezultat toga možda niste uspeli da postignete snažan osećaj identiteta i utemeljenosti.
Možda ćete u svom životu čeznuti za jačim osećajem za dom, porodicu ili majčinstvo i negovanje.
To bi vas moglo dovesti do stvaranja “drugačije” vrste porodice koja uključuje usvajanje dece i pomaže vam da se osećate voljeno i korisno.
Ili, možda ste i sami majčina figura, dajete se sasvim slobodno i možda se nadate da ćete zauzvrat dobiti bezuslovnu ljubav i potvrdu.
Ako osećate da često postajete „otirač za vrata“, biće važno postaviti neka ograničenja.
Alternativno, možda ćete imati česte potrebe da pobegnete u samoću kako biste obnovili svoj duh.
Možete se nepotrebno izolovati od drugih ili izbeći obaveze jer vas preplavljuju.
Videti porodicu i detinjstvo u realnom svetlu možda će vam predstavljati izazov, jer imate mnogo snova i velika očekivanja od kuće i porodice koja mogu ometati vaše percepcije.
Mogli biste se pretvoriti u osobu koja previše idealizuje,ili suprotnost, da su daleko teži nego što zapravo jesu, u oba slučaja dolazite do krajnosti.
Trudite se da porodicu vidite jasno.

Neptun u petoj kući

Maštovita ste i kreativna osoba sa snažnim osećajem za dramu.
Inspirisani ste umetnošću i osećate se primoranim da se izrazite na fantastičan ili dramatičan način. Mogli bi biti izvrstan glumac.
Takođe biste mogli biti posebno kreativni nastavnik ili negovatelj, možda privučeni pomaganjem deci sa posebnim potrebama.
Imate izuzetno jaku potrebu da vas cene, posebno na romantičnom i kreativnom nivou.
Vaš ljubavni život uključuje puno fantazije, a često vas vaša duboka potreba za dramom može navesti da vidite stvari koje želite da vidite.
Kao rezultat, vaše romantične percepcije možda neće biti realne. U svom ljubavnom životu mogli biste privući neobične, haotične ili tajne okolnosti ako niste duhovno zadovoljni.
Mogli bi vas privući ljubavnici za koje smatrate da ih treba nekako spasiti, ali mogli biste završiti sa ljudima koji su zbunjeni, udaljeni, neobavezujući ili zavisni.
Održavanje visokog nivoa drame u ljubavnom životu vam je važno, ali vremenom može postati iscrpljujuće. Pronalaženje ravnoteže biće od vitalnog značaja – čuvajte svoje ideale, ali pokušajte izbeći da previše očekujete od običnih ljudi.

Neptun u šestoj kući

Sa Neptunom u šestoj kući, lako ćete utabati detalje upravljanja svakodnevnim poslovima.
Možda ste usvojili ličnu filozofiju da život znači više od pukog držanja rutina, pravljenja spiskova i organizovanja računa za plaćanje.
Međutim, izbegavanje ili ignorisanje ovih osnovnih odgovornosti može dovesti do velike zabune i haosa, kao i do krivice.
Možete previše lako popustiti saradnicima ili ne uzeti naknadu za svoj naporan rad. Možda ste zamislili ideale u vezi s time da budete korisni drugima.
Želite bezuslovno da pomognete drugima, ali ako ne povučete neke linije i granice, mogli biste da se osećate iskorišćeno.
Ili biste se mogli osećati bespomoćno kada je reč o upravljanju vašim svakodnevnim poslovima ili poslom i često zavisite od drugih koji će vas spasiti ovih zadataka.
Na nivou zdravlja možda imate misteriozne zdravstvene tegobe koje je teško dijagnozirati, osetljivost na lekove ili alergije. To bi moglo biti povezano sa gore pomenutom krivicom.
Možda biste bili zainteresovani za alternativne zdravstvene metode. Neki od vas mogu biti posebno saosećajni sa životinjama i kućnim ljubimcima.

Neptun u sedmoj kući

Skloni ste da partnerstvu (uključujući brak) date više nego što uzimate. Možda postoji tendencija nošenja ružičastih naočara kada je u pitanju odabir partnera, u pokušaju da se pronađe srodna duša.
Potreba za jakom psihičkom ili intuitivnom vezom sa partnerom toliko je jaka da vaše percepcije u partnerstvu nisu tačne.
Morate da napravite korak unazad, svesno pokušavajući da vidite svoje partnere i veze onakvima kakvi jesu, a ne onim što želite. Mogli bi vas privući odnosi u kojima smatrate da partnera treba nekako spasiti ili u kojima vas partner spašava.
Međutim, možda ćete završiti sa ljudima koji služe samo tome da vas zbune, koji nisu posvećeni ili nedostupni ili koji previše zavise.
Skloni ste da idealizujete partnera, dodeljujući mu osobine koje želite da imaju, ili ih čak doživljavate lošijima nego što jesu zbog vaših velikih i dramatičnih očekivanja.
Morate razviti disciplinu kada je u pitanju postavljanje ograničenja, odabir partnera i održavanje jasne komunikacije u vezi.
U nekim slučajevima, ljudi s ovim položajem predaju svoju moć partnerima i postaju zavisni od njih.
Verovatno ste kreativni pregovarač i možete biti posebno susretljivi sa drugima. Pozitivno je da ste veoma talentovani za otkrivanje dobra kod druge osobe, posebno kod partnera, ako ta osoba ceni vaše napore i ako želi da raste.

Neptun u osmoj kući

U ovoj poziciji se javlja spiritualna čežnja. Možete često iskusiti deja vu ili druge psihičke fenomene.
Obraćate pažnju na svoje snove i uživate da ih analizirate. Seksualne fantazije ili igranje uloga mogu biti važna tema Vašeg života.
Možda čeznete za nekom spiritualnom ekstazom na seksualnom nivou – vezom se Vašom dušom. Kao da su Vaše potrebe u ovoj oblasti uvek van domašaja.
Možda ste velikodušni u krevetu, pa je moguće da više dajete nego što primate. Alternativno, može se desiti potpuno suprotna situacija – da tražite partnera koji je posebno darežljiv na seksualnom nivou.

U svakom slučaju, javlja se disbalans, pa možete ostati sami sa željom.

Ova pozicija je ponekad asocirana sa seksualno prenosivim bolestima, verovatno jer se javlja nedostatak diskriminacije ili pogrešna percepcija pri izboru seksualnih partnera, ako je Neptun loše aspektovan.
Možda partnera ne vidite u pravom svetlu, jer osećate duboku potrebu za izvanrednim i fantastični iskustvima. Možete više davati nego primati i kada je reč o novcu.
Ako neko agresivnije želi nešto, popustićete mu, pa i na svoju štetu. Ako imate zajedničke finansije, one su u haosu.
Možda Vas iskorišćavaju na ovom nivou u partnerstvu, ili možda slabo pratite finansijske transakcije, pa na kraju plaćate ili dugujete više nego što bi trebalo.
U partnerstvu i finansijama su nejasne granice, bilo da to znači da partneru prepuštate kontrolu nad sopstvenim delom odgovornosti, ili da usvajate “šta je moje – i tvoje je” filozofiju, bez osvrtanja na drugi deo iste: “šta je tvoje – i moje je”.
Na ovaj način sebe ostavljate otvorenim za prevaru i manipulaciju. Tokom godina, verovatno ćete naučiti da preuzmete više odgovornosti za svoje finansije i da budete manje stidljivi kada je reč o preuzimanju onoga što zaslužujete.
Malo ste brljivi kada je reč o računovođstvu. Imate problema da skupite nasledstvo i teškoće sa finansijama u braku vezane za partnera. Veoma ste kreativni i maštoviti seksualno, pa razumete i prihvatate široku lepezu stilova i performansa u seksu.

Neptun u devetoj kući

Verujete da je sve moguće i imate izvanrednu veru u univerzum.
Ovaj stav može privući pozitivne okolnosti, ali ako ode predaleko, dovodi do lenjosti i propadanja. Možete previše zavisiti od toga da budete “spašeni” jednog dana, pa ćete u međuvremenu izbegavati obaveze.
Imate uzvišene planove koji nisu osnovani ili ih ne završavate, jer ste zanemarili bitne detalje.
Vera koji imate Vas zasigurno može daleko dovesti, ako zadržite noge čvrsto na zemlji i shvatite da ste Vi za volanom kada se radi o usmeravanju života u određenom smeru.
Vaša spiritualna verovanja su veoma razvijena. Otvoreni ste za avangardu i naročito Vas privlači sve egzotično.
Možete, međutim, biti pomalo zaslepljeni svojim ubeđenjima, jer ne zastanete uvek da promislite zašto verujete u nešto ili se ponašate tako.
Neki sa ovom pozicijom mogu lako da skrenu sa puta zavedeni konceptima, religijom ili kultovima koji im ne čine dobro. Javlja se haos i konfuzija kada je reč o višoj edukaciji.
Potrebno Vam je mnogo discipline kako bi završili studije ili dobili diplomu. Možete biti odlični u marketingu i promovisanju, smišljati kreativne metode ubeđivanja. Takođe ste saosećajan učitelj. Težite da svoje velike planove i ciljeve održite realnim,a da pritom zadržite svoje ideale.

Neptun u desetoj kući

Posebno Vam je jaka intuicija kada je reč o momentalnim trendovima, poslovima, onim šta javnost želi, a i u svoju karijeru unosite mnogo kreativnosti, vizije i umetničkog osećaja.
Ova pozicija je dobra za ostvarivanje karijere u umetnosti, medijima, profesijama pružanja pomoći i onim koje uključuju dobrotvorni rad. Ako je loše aspektovan Neptun, možete lutati bez cilja i jasno definisanih odrednica.
Može Vam biti teško da pronađete “poziv” u životu, možda iz straha da će ta profesija biti bilo šta manje od idealnog, ili da Vi nećete biti savršeni. Možda bi trebalo da preispitate svoja očekivanja i vidite da nisu nerealna ili prenaduvana.
Neki se mogu plašiti da preuzmu odgovornost za svoj, ili za tuđi život. Moguće je da ste u detinjstvu primali haotične signale od jednog roditelja, pa Vam je podsvesno teško da odaberete pravac u životu ili preuzmete odgovornost.
U karijeri možda nećete uvek dobiti zaslužena priznanja, što se isto javlja zbog problema sa samopoštovanjem.
Drugi mogu preuzimati zasluge za Vaš rad, ili Vas nadređeni neće poštovati ili nagraditi dok zaista ne budete verovali u sebe i svoje talente i mogućnosti.
Možda sebe ne predstavljate u pravom svetlu, pa bi trebalo da se brinete za svoju reputaciju. Iako često preferirate anonimnost, pokušajte da ne ohrabrujete pogrešnu sliku o sebi kod drugih.

Neptun u jedanestoj kući

Imate vrlo prihvatljive, humanitarne i idealističke stavove.
Posebno idealizujete prijateljstva, prilagođavate se i pokazujete fleksibilnost, ali nadajmo se do granice, kako Vas ne bi iskorišćavali.
Neki sa ovom pozicijom su toliko prilagodljivi i bez diskriminacije u izboru prijatelja, pa sebe čine otvorenim za iskorišćavanje i prevaru. Može biti teško da postavite granice kada se radi o tome koliko sebe dajete da bi održali mirno prijateljstvo.
Takođe može biti teško da stupite u kontakt sa najdubljim željama i nadama i onim šta bi Vas učinilo srećnim.

Često ste nezodovoljni kada ostvarite cilj, jer želite nešto više.

Možete žudeti za iskrenim drugarstvom i spiritualnom konekcijom sa prijateljima ili grupom kojoj pripadate, ali kako su Vaši ideali preveliki ili idealistički, često se osećate iznevereno i nezadovoljno.
Verovatno privlačite, ili Vas privlače umetničke duše, osećajni, neobični ili uvrnuti prijatelji.
Saosećate se sa autsajderima ili ugnjetenima. Morate biti pažljivi da ne date previše sebe i na kraju se osetite iskorišćeno.
Težite da budete jasni sa drugima, kako bi izbegli zbunjujuće i haotične situacije.

Neptun u dvanestoj kući

Posedujete izuzetnu intuiciju i u stanju ste da iskoristite ogromnu unutrašnju snagu, i veru kada je potrebno, što može druge iznenaditi, jer delujete stidljivo i mirno.
Možete biti posebno osetljivi, ali ne uvek spremni da izrazite svoje saosećanje i brige direktno, što može dovesti do razvijanja osećaja krivice.
Ako poričete spiritualnu stranu svoje prirode, izlažete se riziku hroničnog nezadovoljstva i možete se osetiti ranjivim i pri normalnim životnim promenama, iz straha da ih nećete podneti.
Istina je da imate jaku veru koja isplivava na površinu kada je najpotrebnija, pa je ovaj strah neosnovan.
Morate naučiti da verujete u sebe, ili možete bežati od problema kada se jave.
Neki od ljudi sa ovom pozicijom otkrivaju svoje duboke spiritualne sklonosti tek kasnije u životu, ili su oduvek svesni istih, ali im je teško da se izraze dok ne sagrade snažan identitet.

Astropsihologija

Pluton u natalnoj karti