saturn

Saturn

Saturn u Ovnu

Veoma ste snalažljivi. Vaša sposobnost da započnete nešto novo pomaže Vam da postignete svoje ciljeve. Saturn u našim natalnim kartama pokazuje nam gde se ograničavamo zbog strahova. Sa Saturnom u Ovnu, ne osećate se uvek prijatno kada se izjašnjavate.
U znaku Ovna, Saturn insistira na strpljenju i uloga mu je da osoba stekne samosvest. Samopouzdanje kroz strpljenje. Ako se radi o dobrim aspektima ove osobe uspevaju da razviju izuzetnu volju i veoma snažan karakter.

Ipak, brzina Marsa i sporost Saturna su u disharmoniji. Ove osobe mahom imaju problema.

Uglavnom bi brže od života.

Brže od sudbine, a sudbini se uglavnom ne žuri da bude otkrivena. Teško je sa ovim položajem Saturna sagledati realne okolnosti.
Ako je horoskop dobro aspektovan ove osobe su ekstremno disciplinovane i snalažljive. Imaju sposobnostima da započnu i završe zamišljeno, sa velikom dozom kreativnosti i osobinama da idu u korak sa vremenom.
Morate biti oprezni da se ne ograničavate previše zbog straha od neuspeha ili straha od donošenja loše odluke. Ugušivanje vaših normalnih i zdravih, agresivnijih, konkurentnijih ili samoživih osobina može biti štetno za vas, što može dovesti do glavobolje. Ne volite pokazivati slabost.
Naučili ste da se oslanjate na sebe, i retko tražite pomoć! Međutim, to je usamljenički način života. Pazite na neumorno samoopravdavanje, jer vam to ne dozvoljava rast, a takođe doprinosi donošenju loših izbora. Ovo može biti začarani krug, jer je donošenje loših konačnih odluka još jedan veliki strah.
Ako se u natalnoj karti radi o loše aspektovanom Saturnu, osoba se povlači i uvek je u gardu. Smatrajući da je sve usmereno protiv nje.
Osobe sa Saturnom u znaku Ovna kroz život idu same, ne sarađujući ni sa kim. Niti se obazirući na potrebe drugih, sa snažnim nagonom za osvetom. Znak Ovna vlada glavom, tako da su sa Saturnom u ovom znaku česti problemi vezani za glavu.

Saturn u Biku

Saturn u našim natalnim kartama pokazuje nam gde se ograničavamo zbog straha ili nesigurnosti.
U Biku, vaš strah od toga da nemate ono što vam treba, i od gubitka može biti razvijeniji od većine. Ove stvari mogu na kraju ograničiti vaše mogućnosti ako izgubite kompas.
Deo vas mogao bi se osećati veoma krivim kad se prepustite sebi, a to može dovesti do zdravstvenih problema.
Možda ćete teško tražiti pomoć.
Kada se osećate nesigurno ili ranjivo, skloni ste da se čvrsto držite onoga što imate i znate.
Osetljiva područja tela mogu biti područja kojima upravlja Bik, uključujući vrat i grlo.
Ako je Saturn u dobrim aspektima osoba je veoma praktična. Strpljiva je, istrajna i naglašeno principijelna u dostizanju zacrtanog cilja, i vrlo dobar upravljač nad poslovima i životom uopšte.

Spadaju u osobe koje insistiraju na sigurnim poslovima. 

Obično se vezuju za firme i poslove na duge staze, jer im to obezbeđuje potrebnu sigurnost i stabilnost.

Često su u institucijama koje imaju karakter državnih, ili u bankama. Dok su u preduzetništvu obično i sami vlasnici ili na mestima sa kojih se upravlja.
Ovo su naglašeno štedljive osobe i interesuje ih isključivo kvalitet i nešto što ima trajnu vrednost. Gotovo nikada nisu siromašni ili neobezbeđeni, ako se radi o dobro aspektovanom horoskopu.
Čak i u lošim aspektima se ne dešava lako da ostane uskraćen za materijalno obilje.
Ali se naglašeno pojačava tvrdoglavost i prevelika opsednutost materijalnim. Zdravstveno obično su naglašeni problemi sa grlom i vratnim pršljenima.
Neke od vaših životnih lekcija uključuju:

Dopuštanje sebi da s vremena na vreme uživate u svojim dobicima. 

Kod ovih osoba mogu biti naglašene indicije za postizanjem nezanemarljivih rezultata. Naročito kada je u natalnoj karti Saturn u ovom položaju dobro aspektovan. U tom slučaju kod osobe podstiče lakše ispoljavanje mnogih kvaliteta, kao što su principijelnost, organizovanost, istrajnost, marljivost.
Osim toga, harmonični aspekti Saturna u Biku neretko osiguravaju i vrlo efektivno i racionalno raspolaganje novcem. Tako da osoba usled svoje dovoljne spretnosti raspolaganju novcem može postići veliki uspeh na polju finansija. Naravno i materijalne sigurnosti, što joj je i primarni cilj.
Kad su aspekti Saturna dobri, osoba ima jaki princip u razvoju, uporna je i štedljiva, voli sigurnost i dugoročno radi.
Međutim, u lošim aspektima, Saturn u ovoj poziciji budi u osobi pohlepu. Na neki način opsesiju novcem i imovinom, tako da ta osoba može učiniti mnogo pogrešnih poteza u životu.
Zadatak Saturna u ovom slučaju je da nauči osobu da se bolje kontroliše. Tako što će je „baciti“ u različita iskušenja kako bi pokazala tačku na kojoj treba da se zaustavi.

Saturn u Blizancima

Saturn u našim natalnim kartama pokazuje nam gde se ograničavamo zbog straha ili nesigurnosti, a Saturn u Blizancima je specifičan.
Sa Saturnom u Blizancima možete osećati nelagodu kada se izražavate, ili se osećati nekompetentnim.
Možda vam smetaju ljudi koji su površni, previše ogovaraju ili pričaju, i koji su nezreli. Prezirete površne razgovore.
Takođe biste mogli biti osetljiviji na kritike, mada to ne volite da priznate. Možete biti posebno čuveni po govoru ili pisanoj reči. Sanjate o tome da dobijete aplauz, za pisanu ili izgovorenu reč, tako da ćete biti veoma ažurni po tom pitanju.
Možda se takođe bojite da vas ne vežu za rutinu i kao rezultat toga, previše projekata ide odjednom.
Neke od vaših mnogih snaga uključuju preciznost, tačnost i logično razmišljanje.
Osetljiva područja tela mogu biti pluća i živci, kao i ruke i rebra. Vama, više od većine, potreban je svež vazduh, ali i svetlost i pokret.

Saturn u Blizancima je odličan učitelj ili vodič.

Sposobni da se prilagode svakoj situaciji sa posebnom fleksibilnošću. Naglašeno jasni i konkretni, tako da, moglo bi se slobodno za ove osobe reći da su neka vrsta glasa razuma.
Izuzetno su dobri analitičari i logičari, ali od onih koji prožive prvo razna iskustva. Tako da na osnovu toga donose odluke ili sudove.
Mahom su izuzetni matematičari i često prisutni u nauci i na svakom mestu gde je potrebno ideju materijalizovati.
Vrlo su precizni i od onih koji sve što urade zapišu ili zabeleže. Stvarajući, ostavljajući za sobom, neretko, dela od izuzetne važnosti i vrednosti. Osnovne osobine su im poštenje i pouzdanost.
Imati dobro aspektovanog Saturna u ovom znaku obično znači da se radi o inženjeru, fizičaru, piscu, računovođi, statističaru i matematičaru.
Loše aspektovan Saturn naglašava sitničavost i sumnjičavost u sve i svašta. Ali i preteranu stidljivost i nemogućnost da se osoba izrazi, ili kontra tome sklonost preteranoj kritici.
Zdravstveno Saturn u Blizancima utiče na pluća, ali i zglobove šake i na ruke uopšte.

Saturn u Raku

Saturn u našim natalnim kartama pokazuje gde se ograničavamo zbog straha ili nesigurnosti. Može biti teško izraziti svoje potrebe svojim Saturnom u Raku.
Može postojati jaka tendencija zadržavanja na starim ranama i nedoumicama, a to može negativno uticati na vaše zdravlje i blagostanje. Mogli biste da osetite i nezadovoljstvo što drugi pretpostavljaju da ste brižni, ili onaj koji zaboravlja na svoje potrebe.
Međutim, vi se osećate prilično nelagodno u ulozi brige o vama, pa postoji mogućnost i da budete deo začaranog kruga.

Osećanja se kriju i retko ko može da dopre do njih i do njihove duše. 

Emotivno su veoma osetljivi i skloni da se kao i pravi rak u prirodi zavlače ispod stene ili kamena.
Vrlo teško ispoljavaju emocije kada su sa nekim u ličnom ili intimnom odnosu.
Često i deluju naglašeno hladno i bezosećajno. Mada i u dobrim i u lošim aspektima ove osobe su veoma odgovorne i naglašeno brižne i požrtvovane prema porodici.
Loše aspektovan Saturn naglašeno ruši stabilnost u kući. Pa celokupna atmosfera postaje siva, bolesna i tmurna i, neretko, radi se o vrlo skučenim i tesnim uslovima za život.
Novčani problemi su, takođe, naglašeni. U dobrim aspektima Saturna posebno sa Mesecom situacije je potpuno obrnuta.
Zdravstveno Saturn utiče na zadržavanje vode u organizmu, pravi probleme sa kožom, i varenjem. Često je uzrok slabe i nekvalitetne ishrane koja uzrokuje bolesti.
Tvrda ljuska, simbol Raka, istaknuta je ovom pozicijom. 

To je zaštitni sloj, jer se možete osećati veoma neprijatno izlažući svoju ranjivu stranu.

Ne volite osećaj zavisnosti ili potrebe.
Pokušajte da se ne ubeđujete da vam nije potrebna podrška ili intimnost – Saturn ima način da aktivira našu odbranu.
Nesigurnosti ili strahovi mogu vas sprečiti da se ne otvorite. Pazite, takođe, na ograničavanje sebe i propuštanje prilika zbog straha od odbijanja. Ljubav sa „vezanim koncem“ najviše frustrira, ali je teško izbeći sa ovom pozicijom.
Oprezni ste, a sigurnost vam je bitna više od ičega. Trudićete se za ličnu sigurnost, dom, porodicu.
Saturn u Raku ponekad je povezan sa lošom probavom – vežbe disanja i istezanja mogu pomoći.
Zadržavanje stvari u sebi može biti trajni problem koji dovodi do zdravstvenih problema.
Ovo je dobra pozicija za istoričare, kolekcionare i preduzeća vezana za nekretnine, dom, porodicu i negu.
Teška iskustva koje Saturn donosi nekim osobama su neophodna. Tek kroz njegovo delovanje one počinju da shvataju suštinu stvarnosti, kao i svoj položaj u materijalnom svetu.
Nema osobe koja u svom životu nije iskusila Saturnov uticaj. Kod nekih je proizveo samo odlaganje, kašnjenje, prekide, odvajanje, psihičke krize. Dok je kod drugih ukazivao i na velike životne katastrofe, smrti, bolesti i slično.
Sva dešavanja zavise od natalnog položaja Saturna, odnosno od onoga šta smo u nekom životu radili.
Što je u natalnoj karti lošije postavljen, iskušenja, kao i patnje u životu, biće veće.

Ipak, to sve nije bez razloga, jer Saturn želi da nas oslobodi loše karme. 

Ono što smo nekada drugima radili, to ćemo sada iskusiti na svojoj koži.
On nas stavlja na iskušenja, da bi video koliko smo sazreli i koliko razumemo svoje istinske potrebe. Saturn je mudrac koji sve radi polako i staloženo, ali precizno i pravedno.
Nije čudo što se njegova egzaltacija nalazi baš u znaku Vage (pravda). U horoskopu Saturn uvek predstavlja sudiju, a Jupiter advokata.
Položaj Saturna u kućama, znaku i aspektima, govoriće o našem dugu u određenoj oblasti života.
Ona kuća u kojoj se Saturn nalazi osobi može praviti probleme u vidu kočenja, kašnjenja, zabrane, restrikcije, težine. Takodje usporavanja, muke, bede, izolacije i slično.

Urođena izdržljivost.

Zadatak Saturna u ovom slučaju je da ovim osobama ukaže na sve teškoce sa kojima se osoba suočava. Ali tek onda kada kroz život želi da ide sama i da ih na taj nacin nauči osećaju za požrtvovanje. Kao i veću privrženost prema bližnjima.

Saturn u Lavu

Saturn u našim natalnim kartama pokazuje nam gde se ograničavamo zbog straha ili nesigurnosti.
Sa svojim Saturnom u Lavu može biti teško izraziti se, ili identifikovati sa svojim potrebama za odobravanjem i pažnjom.
Možete imati malo prezira prema ljudima koji se ponašaju kao da im je potreban poseban tretman. Možda se trebaju razlikovati kao jedinstveni i posebni.
Možete poricati sopstvene potrebe za stvarima kao što su uživanje, ili dečija razigranost na primer.
Možda se trudite da ne skrenete pažnju na sebe. Tek tada se osećate nepriznato ili neprimećeno i nezadovoljno zbog toga, pa može biti i začaranog kruga.
Loše aspektovan Saturn će zbog kompleksa ega i inferiornosti, stvoriti osobe vrlo napadnih i tiraniji sklonih osobina.

Vrlo često se ovakav Saturn može videti u horoskopima diktatora.

Ovo su nepopustljive i ekstremno tvrdoglave osobe koje će zarad ega uraditi sve.
Odnos roditelja prema ovim osobama, ali njih prema svojoj deci, vrlo je strog i zahteva se stroga disciplina.
Ono šta Saturn ovde zahteva, a što je najteže uraditi, je prevazilaženje sebe, ega i ličnih želja i potreba.
Ako se želi uspeh sa ovakvim Saturnom prvo treba razmišljati o drugima. Tek onda o sebi, što jednom pripadniku znaka Lava sigurno gotovo da nije moguće i dešava se suprotno.

Egoizam i želja za moći postaju prenaglašeni.

U slučaju dobro aspektovanog Saturna može se dostići visok stepen obrazovanja, kao i položaj u obrazovanju, i u poljima zabave i sporta, gde neretko imamo veoma ugledne vlasnike restorana i hotela, a u sportu jedne od najkvalitetnijih i najstabilnijih odbrambenih igrača i trenera.
Loše aspektovan Saturn u znaku Lava često je uzrok nesrećnih ljubavi. Problema sa decom i zbog dece, kao i gubitke, a zdravstveno se manifestuje kao problem sa srcem i leđima.

Saturn u Devici

Saturn u našim natalnim kartama pokazuje gde se ograničavamo zbog straha ili nesigurnosti.
Sa svojim Saturnom u Devici možete se osećati ograničeno ili opterećeno poslom, rutinom, uslugom i pažnjom do detalja.
Možda se osećate preopterećeni ili često prepušteni sopstvenim resursima, preuzimajući više posla nego što je potrebno.
Pronalaženje smisla ili radosti u vašem poslu, rutinama i uslugama je nešto čemu treba težiti.
Ove osobe su jedne od najpedantnijih, i od onih koje poštuju svako slovo zakona držeći se striktno propisa i pravila.

Veoma ih je teško pratiti, a još teže prilagoditi im se.

Podjednako, insistirajući ili terajući i druge da ih na isti način prate, i zahtevajući maksimalnu posvećenost i pedantnost od drugih.
Često osobe sa Saturnom u ovom znaku rade u oblastima medicine. Sa naglaskom na istraživačke i naučne delatnosti, zatim u farmaciji, ali vrlo često i u oblasti poljoprivrede.
Antikvari, istoričari, arheolozi, bibliotekari su, takođe, oblasti u kojima se veoma dobro i snalaze i nalaze.
Sklonost analizi, strpljivosti i preciznosti ih često dovodi do vrhunskih rezultata, ako se nađu u istraživačkim oblastima nauke.
Imate izvrsno oko za detalje, ali ponekad se u njima izgubite, nesigurni u svoju sposobnost da sve složite.
Strah od kritike ili greške može ozbiljno ograničiti vaše mogućnosti. Bilo da se upuštate u nove poduhvate ili da dovršite one koje ste započeli.

Velika je šansa da su standardi koje ste sami postavili prestrogi.

Pazite, takođe, na tendenciju da se ubedite da vam jednostavno nije stalo da stvari ispravite. Preciznije ili tačnije jer to znači izbegavanje problema.
Po svoj prilici, duboko u sebi, previše brinete. Rešavanje korena problema samoiskrenošću može vam pomoći da se manje nervirate i više živite.
Probavni problemi su često povezani sa ovim postavljanjem.
Loše aspektovan Saturn, ali neretko i dobro aspektovan, naglašava tmurnu prirodu i karakter, kao i sklonost depresiji.
Često ih preterivanje u radu kao i traženje slamke u plastu igala dovede do potpune iscrpljenosti i bolesti. Obično strada digestivni trakt kao i nervni sistem.
Humor kao osobina je neophodan da bi se ove osobe dovele u ravnotežu, kao i češći odmori.

Saturn u Vagi

Saturn u znaku VAGE, je svakako jedan od povoljnijih položaja, obzirom da je ovaj znak mesto Saturnove egzaltacije (20 stepen). U ovom znaku Saturn utiče i obezbeđuje snažnu trajnu i stabilnu saradnju sa drugima, i stvara trajne vrednosti. Naravno da postoje uslovi koje Saturn nameće da bi se dostigle takve vrednosti. Koji podrazumevaju savršenu odgovornost i disciplinu u svim segmentima javnog delovanja, i u odnosima sa drugima.
Veoma je bitno da se sve obaveze i odgovornosti pravilno raspodele.
Posebno kada su bračni odnosi u pitanju, ali i partnerstva u poslovanju. Neophodna je (a često i biva naglašena) predusretljivost, taktičnost i pouzdanost. Vaga je prirodno sedmo polje i uglavnom vlada odnosima. Saturn vlada odgovornostima, disciplinom, zakonima i slično. Osobe sa Saturnom u Vagi se najčešće mogu videti u oblastima prava, advokature, sudstva, organizacije poslova, baratanjem ugovorima i slično.

Saturn u znaku Vage često naglašava kasniji ulazak u brak. 

Obično se tumači kao jak znak da se radi o karmičkim vezama i karmičkim brakovima. Nekad u prošlosti su osobe već bile u određenoj vezi i već stvorile određenu karmu i dugove koji se nastavljaju.
Dobro aspektovan Saturn mahom obezbeđuje visoke, stabilne i dobro plaćene društvene položaje, bogatstvo, neretko, i dobar brak. Loše aspektovan Saturn često daje previše stroge osobe koji se ponašaju kao goniči robova. Ne dozvoljava brak ili naglašava probleme u braku, teške odnose bez osećaja i razvode.
Pravda koju zastupaju je isključivo njihova nekakva lična pravda koju smatraju jedinom ispravnom i obično bivaju izloženi gubicima položaja. Zdravstveno Saturn u Vagi je najčešće uzrokom bubrežnih problema i mokraćnih kanala.

Saturn u Škorpiji

Saturn u znaku ŠKORPIJE, ako je dobro aspektovan daje vrlo odgovorne osobe, kada su u pitanju finansijski poslovi. Tačnije ove osobe su jedne od najodgovornijih i najuspešnijih kada barataju tuđim novcem. Kao što su osiguravajuća društva, banke, poreske institucije, posredovanje oko nasledstava i zajedničkih finansija.
Pokazuju veliku odgovornost, ozbiljnost i disciplinu, kao i smisao za raspolaganje, raspodelu i držanje pod strogom kontrolom tokove novca. Pa ih je veoma poželjno imati na funkcijama koje zahtevaju maksimalno poverenje i odgovornost. Ovakve osobine mogu stvoriti određenu specifičnu težinu koja izaziva netrpeljivost kod drugih. Ali uspeh i sigurnost je ovim osobama važnija nego da poberu simpatije.

Ove osobe ne podnose lenjost i nerad, a – ne, ne mogu, i slično.

Kao odgovor “NE” ne priznaju, jer su sami izvanredno vredni, uporni i istrajni, sa naglašenom dozom unutrašnje smirenosti i snage. Koja im omogućava da sve čega se prihvate maksimalno dobro i kvalitetno dovedu do kraja. Uvek su spremne da se prihvate i najtežih poslova i odgovornosti.
Osnovne osobine Saturna u znaku Škorpije su istrajnost, dubinska temeljitost i odlučnost. Lično smatram ovaj položaj jednim od najjačih i najpotrebnijih u životu pojedinca. Sa ovim osobinama se stiže sigurno do velikog uspeha.
Ali ako je Saturn u lošim aspektima sve ovo pada u vodu. Vidimo osobe koje duboko ogreznu u manipulacije, kriminal, osvetu, zločin i kaznu i mržnju. Zdravstveno Saturn u Škorpiji često pravi probleme sa polnošću, polnim organima i genitalijama uopšte.

Saturn u Strelcu

Saturn u znaku STRELCA, kada je horoskop dobar, jedan je od najmoralnijih položaja Saturna, gde osobe pokazuju snažne težnje i ambicije ka proučavanju religije, filozofije, ali i društvenih sistema. Mahom stižu do visokog obrazovanja, kao i do visokih pozicija u društvu i društvenoj hijerarhiji.
Ove osobe su najveći pobornici slova zakona i pravde (jači od Saturna u znaku Vage), moralnih normi i istinitih vrednosti. Nije iznenađenje kada se nađu među autorima ustava, recimo. Osnovne osobine ovog Saturna su snažna koncentracija, visok stepen inteligencije i disciplina. Kao i izražena sposobnost učenja i praktične primene naučenog. Obično stiču poštovanje i ugled za intelektualna dostignuća, i to mahom na domaćem terenu.
U lošim aspektima Saturna dolazi do ograničenog intelekta. Intelektualne sujete i straha, kao i nemogućnosti učenja.

Svaka kritika upućena ovim osobama veoma loše utiče na njih.

Kao i drugačiji stav ili mišljenje, pa se tada se povlače, sklanjaju i postaju naglašeno nervozni. Nametanje svojih stavova i mišljenja kao i svojih moralnih vrednosti i normi postaje nepodnošljivo. Što stvara odbojnost i netrpeljivost drugih prema njima. Često pravdu i zakon uzimaju u svoje ruke. Tada to mahom dovodi do gubitaka, sudskih procesa i slično, sa lošim ishodom. Zdravstveno Saturn u znaku Strelca utiče na gornje delove nogu.

Saturn u Jarcu

U pitanju su osobe koje zarad karijere i postizanja statusa žrtvuju sve. Rade sa predumišljajem i uvek sve prvo detaljno isplaniraju, i tek tada kreću u ostvarenje planova maksimalno izbegavajući rizike. Često su prinuđeni da vrlo rano stiču snažna iskustva i da budu suočeni sa velikim teškoćama i odgovornostima. To im izgrađuje stav (samodovoljnost i život je stalna borba) kojeg se drže do kraja života. Samim tim ne priznaju komentare, niti ideje onih bez iskustva. Pa takvima sigurno neće prepustiti nikakve odgovornosti, sve dok ne steknu potrebna iskustva.
Geslo im je da sve ima svoju cenu i da svako mora dati svoj doprinos razvitku i uspehu.

Stava su da se može zaraditi i steći samo sopstvenim radom i trudom.

Kod loše aspektovanog Saturna u znaku Jarca izražen je najsnažniji oblik sebičnosti. Oseti se i potpuni nedostatak ukusa. Ove osobe spadaju u kategoriju onih da kad vide cenu po njoj procenjuju da li je nešto vredno ili ne.
Dobar Saturn daje dobar karakter, a loš obratno. Bukvalisti bez sreće. Obično i osobe sa loše aspektovanim Saturnom postižu moć i položaj, ali sa njega gotovo sigurno i padaju. Ne shvataju poentu rečenice – svaka staza s vrha brda vodi niz brdo. Zdravstveni problemi vezani za Saturn u znaku Jarca su mahom reumatske prirode.

Saturn u Vodoliji

Saturn u znaku VODOLIJE, ako je u dobrim aspektima, deluje slično kao i u znaku Strelca, stavljajući naglasak na veoma snažno izraženu mentalnu koncentraciju i dobre nerve. Osobe sa dobro aspektovanim Saturnom u ovom znaku obično su veliki naučnici ili poznavaoci naučnih dela i otkrića. Jedni su od najvećih boraca za istinu. Sa osobinom da druge vrednuju i da se za druge bore više nego za sebe same.
Ograničavajuća i usporavajuća svojstva Saturna često zahtevaju dug i mukotrpan rad i učenje. Ali se na kraju uvek dolazi do uspeha i to mahom vezanih za izvesna otkrića ili nečeg vrlo originalnog. Što ih mahom pomera za stepenik više u oblasti u kojoj deluju. Osobe sa Saturnom u Vodiliji imaju naglašen dar vizuelizacije. Često je arhitektura deo njihovih interesovanja i opredeljenja, nacrtna geometrija, matematika i slično.

Veoma nepristrasno prilaze svakoj stvari.

Osnovne karakteristike dobro aspektovanog Saturna u znaku Vodolije su miran um, razboritost i čvrsta pažnja kao i neverovatno snažna intuitivnost i predvidljivost.
Loše aspektovan Saturn daje loše nerve, nerazboritost, sebičnost, aroganciju i težnju ka potpunoj dominaciji nad drugima. Kada zahteva od drugih da se potpuno povinuju njihovim pravilima igre i da igraju kako oni sviraju. Kada su odnosi sa prijateljima, a pogotovo u vezi, u pitanju naglašena je potpuna neosetljivost i samoživost do ekstrema. Koja na kraju dovodi do razilaženja. Igraju ulogu neshvaćenih genija. Zdravstveno je nervni sistem prvi koji strada.

Saturn u Ribama

Saturn u znaku RIBA, je jedan od najtežih položaja, i osoba ima osećaj kao da je nešto stalno vuče dole i na dno. Najveća mana ovog položaja Saturna je večno vraćanje u prošlost. Večno ponavljanje nekih događaja koji su se već desili, kako nekad (karma) tako i dok žive u vremenu sadašnjem.
Saturn u Ribama stvara stalni strah i nervozu, i osećaj kako se samo loše stvari dešavaju bez kraja.
Osobe vremenom postaju veoma nervozne i ne veruju niti u sebe niti u druge, niti u bilo šta. Mašta Ribe je ograničena hladnim i odmerenim Saturnom, koji zahteva konkretnost i konkretne oblike, koje pripadnicima ovog znaka nisu svojstvene. Problemi čak i ako nisu realni i ne postoje, čine se takvim.

Prejaka osetljivost i opet mašta čine takvima.

Pozitivno delovanje Saturna ovde svakako može da stvori umetnike, kakav je bio Mikelanđelo. I ne samo umetnike već i karakter koji je pun razumevanja i smeran. Sa budnom i racionalnom svešću i sa odmerenim osećanjima. Često se ove osobe mogu videti zaposlene u bolnicama, muzejima, univerzitetima ili pri državnim organima, protokolima i slično.

Možda je baš neko sa Saturnom u Ribama napisao bonton.

 Smislio i sve one protokole pri raznim manifestacijama. Dobro aspektovan Saturn daje uvek one koji pomažu drugima u svakom smislu reči, ali naglašeno na duhovnom planu.
Loše aspektovan Saturn uzrokuje nemire, paranoju, zabrinutost, grižu savesti, kompleks mučenika i smosažaljenje i osećaj večnog nemanja sreće. Zdravstveno ovaj položaj Saturna iz ovih razloga je najčešćim uzrokom mentalnih poremećaja, psihičkih i mentalnih bolesti.
Jedini lek za rešenje problema i izlaz iz krize je objektivna samoanaliza sa povećanom dozom samokritike. Ali bez večnog vraćanja u prošlost i prošle događaje koji dodatno narušavaju zdravlje. Posvećenost veri uz koju će početi da veruje u sebe. Otkriti sopstvene sposobnosti i vrednosti ali i mane. Kao i izbegavanje zatvorenosti koja je izazivač loših raspoloženja i depresivnih misli i osećanja